lördag 12 maj 2012

Potatis

Jag lever i någon sorts konstant tentaperiod känns det som. Kurserna hinner inte starta innan de är över och allt betygssätts hela tiden. trots det känner jag min lugn och det känns som att allt komemr gå bra. När jag behöver koppla av och tänka på annat får jag för mig att laga mat.

Potatis

När jag var liten bodde vi på landsbyggden i ett hus med ett stort potatisland. När jag fyllde år, den 4e juni, brukade mina morföräldrar komma förbi för att fira mig. Ibland kändes det dock som de var där av helt andra anledningar. 4e juni var dagen på potatislandet myllades och potatisen såddes. Jag kunde gå ner och titta ut genom fönstret, så stod de där och myllade, utan att ens ha hälsat på mig. De sista åren tyckte jag det var ganska mysigt att det var så, men när jag var mindre kändes det sådär. Morfar kunde, och kan fortfarande, massor om potatis och berättar vilka potatisar som passar till vad.

Alla ska med!

Potatisar är väldigt olika. Vissa är stora och mjöliga andra små och fasta. Och massa olika namn har de också, Asterix, mandel, sparris, bintje, Hertha och king Erdward är bara några av alla sorter och de är olika! Jag har själv ganska dålig koll på vilken som är vilken så jag har börjat memorera när jag köper hem hur de såg ut och om jag tyckte det var gott. Det är jättekul att prova potatis, och de passar olika bra till olika saker.

Sen vill jag slå ett extra slag för mandelpotatisen. I Norrland är mandelpotatis vanligare än här i skåne, helt enkelt för att det inte går att odla här nere. Det är en mjölig potatis som är hur god som helst! Potatisen är ganska liten så skal till innehålls- ration är inte så bra, men det är det värt. Mandelpotatis passar bra som ingrediens till palt och till surströmming (har jag hört).

Kemi/ Potatisfakta: Gröna potatisar innehåller en förhöjd halt av solanin, ett giftigt ämne som bildas då en potatis skadas eller utsätts för ljus. Det är olämpligt att äta potatisar som har gröna delar, det räcker inte med att skala bort det.

Nog om potatis, för den här gången.

Ellen